“Πώς ο χαρακτήρας μας επηρεάζει την υγεία μας;”

“Πώς ο χαρακτήρας μας επηρεάζει την υγεία μας;”

Γνωρίζατε οτι ο τρόπος που σκεφτόμαστε, επικοινωνούμε με τους άλλους, ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας επηρεάζει την σωματική μας υγεία;

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας, επηρεάζουν τις συμπεριφορές υγείας που θα υιοθετήσουμε και μας καθιστούν λιγότερο ή περισσότερο ευάλωτους σε μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Τύπος Α

Άτομα με στοιχεία συμπεριφοράς  και συναισθηματικών τάσεων Τύπου Α είναι άνθρωποι ανυπόμονοι, ασκούν αυστηρή αυτοκριτική, θέτουν υψηλούς στόχους χωρίς να βιώνουν ικανοποίηση, είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί και λιγότερο συνεργατικοί, δυσκολεύονται να αποδεκτούν την αποτυχία. Είναι άνθρωποι του αυστηρού προγράμματος χωρίς να διακρίνονται για την ικανότητα ευελιξίας και προσαρμοστικότητας. Θυμώνουν εύκολα, είναι ευέξαπτοι, δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν στρεσσογόνες καταστάσεις και βιώνουν χαμηλό βαθμό αυτοελέγχου.

Ανθυγιεινές Συμπεριφορές: Είναι πιο πιθανό να καπνίζουν, να τρώνε πολύ, να κάνουν καθιστική ζωή και είναι επιρρεπής στην χρήση αλκοόλ.

Σωματική Υγεία: Είναι πιο ευάλωτοι σε ατυχήματα, μεταδοτικές ασθένεις, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, άσθματος, έλκους και γαστρεντερικών νοσημάτων, στεφανιαίας νόσου και καρδιακών παθήσεων.

Τύπος Β

Άτομα με στοιχεία συμπεριφοράς  και συναισθηματικών τάσεων Τύπου Β χαρακτηρίζονται από χαμηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας, ανυπομονησιάς και επιθετικότητας. Είναι  πιο ήρεμοι, αισιόδοξοι και εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Έχουν υψηλό βαθμό αυτοελέγχου και αυτογνωσίας, καλύτερη διαχείριση του στρες και άτομα που επενδύουν περισσότερο στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους.

Υγιεινές Συμπεριφορές: Είναι πιο πιθανό να καπνίζουν λιγότερο ή και καθόλου, να προσέχουν την διατροφή τους και να γυμνάζονται.

Σωματική Υγεία: είναι λιγότερο επιρρεπής σε καρδιακά νοσήματα, απολαμβάνουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα και έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό.

Ολοκληρώνοντας, ας κρατήσουμε ότι η προσωπικότητά μας και το επίπεδο της σωματικής μας υγείας είναι αλληλένδετα. Για να χαιρόμαστε μία καλή ποιότητα ζωής, που νους και σώμα θα βρίσκονται σε ισορροπία, χρειάζεται να λάβουμε έγκαιρα και προληπτικά μέτρα.

Συνοπτικά προτείνουμε τα εξής:

  • Συμμετοχή σε προγράμματα ψυχοεκπαίδευσης, ψυχοθεραπείας αλλά και τεχνικών όπως γιόγκα και διαλογισμός ώστε να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, τις αρνητικές μας σκέψεις  και να αποκτήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να ελέγχουμε το στρες επικοδομητικά.  
  • Να θυμόμαστε να φροντίζουμε το σώμα μας μέσω της γυμναστικής και της καλής διατροφής.
  • Να καλλιεργούμε  κοινωνικά δίκτυα γύρω μας που θα λειτουργούν υποστηρικτικά και προστατευτικά στην καθημερινότητά μας.

Leave a Reply