Υπηρεσίες
Λιγότερες σκέψεις. Περισσότερες πράξεις.
Κάποιες φορές, σκεφτόμαστε υπερβολικά το αν πρέπει ή δεν πρέπει να αναζητήσουμε μια πιο σωστή καθοδήγηση ή επαγγελματική βοήθεια για ό,τι μας προβληματίζει και μας εγκλωβίζει σε δρόμους της ζωής μας που μοιάζουν λανθασμένοι ή «ξένοι» από εμάς.
Κάποιες φορές, δεν ξέρουμε ακριβώς το πώς, πότε ή πού πρέπει να απευθυνθούμε. Έτσι, παραμένουμε αδρανείς απέναντι σε όσα μας κρατούν πίσω, στροβιλίζοντάς μας στους φαύλους κύκλους μιας καθημερινότητας που δεν μας ικανοποιεί.
Η όποια αδυναμία ή πρόβλημα μπορεί μας γίνεται συνήθεια. Μια συνήθεια που δεν αποτινάσσουμε εύκολα από μέσα μας.
Όμως, κάποιες φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι να σκεφτόμαστε λιγότερο και να πράττουμε περισσότερο.
Να κάνουμε την επιθυμία, πράξη. Να κάνουμε το πρώτο βήμα και να προσεγγίσουμε κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία που μπορεί να μας προσφέρει την πραγματική κατανόηση, βοήθεια και υποστήριξη που χρειαζόμαστε.
Η Επίλυση, είναι εδώ για εσάς. Δείτε παρακάτω ορισμένες από τις υπηρεσίες μας και ελάτε να κάνουμε μαζί «το πρώτο βήμα».
Θεραπεία μέσω διαδυκτιακών εφαρμογών για απομακρυσμένες περιοχές ή για ανθρώπους με ειδικές δυσκολίες
Δυνατότητα Συνεδριών Κατ' οίκον για ανθρώπους με ειδικές δυσκολίες
Η Επίλυση προσπαθεί να αποτελέσει μια προσιτή προσέγγιση στο βήμα που θα κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα ζητήματα που σας απασχολούν. Για τον λόγο αυτό, παρέχουμε ειδικά προσαρμοσμένες στους καιρούς τιμές για τις πιο ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας.
Ενδεικτικά, μπορούμε να σας βοηθήσουμε με:
- Άγχος, Κρίσεις Πανικού, Διαταραχές Ύπνου, Κατάθλιψη, Φοβίες
- Προβλήματα Σχέσεων
- Προβλήματα Συμπεριφοράς
- Κοινωνικές Δυσκολίες
- Δυσκολίες Επικοινωνίας
- Χρόνιες Παθήσεις και Ψυχοσωματικά Προβλήματα
- Διατροφικές Διαταραχές
- Διαχείριση Συναισθημάτων
- Διαζύγιο – Χωρισμός
- Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες
- Χαμηλή Αυτοπεποίθηση & Αυτοεκτίμηση
- Προβλήματα Σχολικής Επίδοσης
- Επαγγελματικό Στρες
- Αυτογνωσία & Αυτοβελτίωση
Ο όρος ψυχοθεραπεία υποδηλώνει μια θεραπευτική σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Η σχέση αυτή δημιουργείται και εγκαθίστανται μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο όπου τα δύο μέλη συνεργάζονται με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσκολιών που φέρνει ο θεραπευόμενος. Η θεραπευτική σχέση που αναπτύσσεται, χαρακτηρίζεται από ασφάλεια, εμπιστοσύνη, άνευ όρων αποδοχή, εν συναίσθηση και κατανόηση, στοιχεία που διευκολύνουν το προσωπικό άνοιγμα και την περαιτέρω διερεύνηση του εαυτού. Ο θεραπευτής γίνεται σύμμαχος, συνοδοιπόρος και υποστηρικτής της προσωπικής διαδρομής κάθε θεραπευόμενου, ενθαρρύνοντας τις προσπάθειές του. Έτσι, ο εν δυνάμει θεραπευόμενος θα αφηγηθεί την προσωπική του ιστορία, θα διερευνήσει τις σκέψεις και τα βαθύτερα συναισθήματά του, θα έρθει αντιμέτωπος με τους φόβους και τις δυσκολίες του, θα ανακαλύψει κρυμμένες δυνάμεις και δυνατότητες, θα αναγνωρίσει και θα κατανοήσει τους δυσπροσάρμοστους τρόπους με τους οποίους αλληλεπιδρά και επικοινωνεί για να ανακαλύψει και να πειραματισθεί με νέους εναλλακτικούς και πιο λειτουργικούς, θα επεξεργαστεί τους διάφορους ρόλους που αναλαμβάνει, θα αναθεωρήσει κανόνες και αξίες με απώτερο σκοπό την αυτογνωσία και αυτοβελτίωση.
Κύρια εργαλεία της ατομικής ψυχοθεραπείας είναι η λεκτική και η μη λεκτική επικοινωνία, ο διάλογος και η σκέψη πάνω σε όσα διαδραματίζονται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου στο εδώ και τώρα.
Τα προβλήματα που συνήθως δυσκολεύουν τους ανθρώπους και για τα οποία αναζητούν βοήθεια καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα. Προβλήματα στις οικογενειακές, διαπροσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις, συναισθηματικές δυσκολίες (άγχος, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού), διατροφικές διαταραχές, ψυχοσωματικά συμπτώματα, διαζύγιο, απώλειες, ασθένεια, χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι μερικά από αυτά. Όποιο και αν είναι όμως το πρόβλημα ή η δυσκολία, όποιο όνομα και αν του δώσουμε, το σίγουρο είναι ότι ταλαιπωρεί και δυσκολεύει το άτομο επηρεάζοντας την ομαλή ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.
Η ατομική ψυχοθεραπεία λαμβάνει συνήθως χώρα μία φορά την εβδομάδα σε σταθερή ημέρα και ώρα και η διάρκεια της συνεδρίας είναι 50 λεπτά.
Η Ομαδική Ψυχοθεραπεία αποτελεί μια εναλλακτική μορφή θεραπείας και προσέγγισης για την κατανόηση των ανθρώπινων σχέσεων και προβλημάτων καθώς και για την προσωπική ανάπτυξη.
Η ομάδα είναι ένας μικρόκοσμος και αποτελεί ένα σύστημα μέσα στο οποίο αναπτύσσονται διάφορες αλληλοεπιδράσεις και αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των μερών του. Όπως σε κάθε σύστημα, έτσι και στην θεραπευτική ομάδα η αλλαγή σε κάποιο στοιχείο του συστήματος θα επιφέρει αλλαγές σε ολόκληρο το σύστημα και τα μέλη της ομάδας θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν αποτελεσματικά μέσα από τη σχέση τους με τους άλλους.
Η ομάδα γίνεται λοιπόν το πεδίο εκείνο (ή ο χώρος εκείνος ) όπου η διαπροσωπική αλληλεπίδραση στο εδώ και τώρα παίζει αποφασιστικό ρόλο στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και στην αλλαγή σε επίπεδο προσωπικότητας. Μέσα σε έναν προστατευμένο και ασφαλές ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο, τα μέλη της ομάδας έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν ελεύθερα με τους άλλους, να μοιραστούν ό,τι τα απασχολεί, να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τι τους δυσκολεύει, να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι τους. Προβλήματα όπως δυσκολίες στις οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις, προβλήματα άγχους, κατάθλιψης, φοβίες, απώλειες, διαζύγιο, ασθένεια κτλ γίνονται συχνά αντικείμενο διαπραγμάτευσης και αντιμετώπισης. Έτσι, μέσα από την αφήγηση των προσωπικών τους ιστοριών θα ανακαλύψουν και θα αποδεχτούν διάφορες πτυχές του εαυτού τους, θα επεξεργαστούν τα προσωπικά τους βιώματα και τους «δαίμονές» τους, θα αλλάξουν τα δυσλειτουργικά μοτίβα αλληλεπίδρασης με τους άλλους, θα αναζητήσουν και θα πειραματιστούν με νέους τρόπους σχετίζεσθαι, θα μάθουν να διεκδικούν τα όνειρα και τις επιθυμίες τους, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της δικής τους ζωής, θα καλλιεργήσουν την εν συναίσθησή τους, θα μάθουν να δέχονται και να προσφέρουν την βοήθειά τους.
Οι συναντήσεις της θεραπευτικής ομάδας λαμβάνουν χώρα μία φορά την εβδομάδα σε σταθερή ώρα και μέρα και έχουν διάρκεια 2 ώρες.
Κάθε ομάδα απαρτίζεται από πέντε έως οκτώ μέλη τα οποία εντάσσονται σε αυτή αφού έχουν προηγηθεί κάποια ατομικά ραντεβού. Στις ατομικές αυτές συναντήσεις διερευνώνται μαζί με τον θεραπευόμενο το αίτημα και οι ανάγκες του προκειμένου να δημιουργηθεί η αποτελεσματικότερη για αυτόν θεραπευτική παρέμβαση και η αντίστοιχη επιλογή καταλληλότερης ομάδας
Η συμβουλευτική των παιδιών σε ατομικό επίπεδο αποσκοπεί στο να τα βοηθήσει να νιώσουν καλύτερα, να αποδεχθούν τον εαυτό τους, να αναγνωρίσουν τις δυνατότητες αλλά και τα όρια και τις αδυναμίες τους, να αλλάξουν συμπεριφορές που δυσκολεύουν τα ίδια αλλά και τους γύρω τους, να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να διαχειριστούν δύσκολες και στρεσσογόνες καταστάσεις. Απώτερος στόχος όλων είναι η ενδυνάμωση των παιδιών, η προσωπική τους βελτίωση και η καλύτερη δυνατή προσαρμογή τους στο ευρύτερο περιβάλλον.
Μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο, όπου κυριαρχεί ο σεβασμός, το ενδιαφέρον και η χωρίς όρους αποδοχή, το παιδί θα νιώσει ασφαλές να διερευνήσει και να επεξεργαστεί όσα το δυσκολεύουν. Καθώς τα παιδιά λειτουργούν διαφορετικά από τον ενήλικα, κύριο εργαλείο της συμβουλευτικής διαδικασίας είναι το παιχνίδι το οποίο αποτελεί και το βασικό τρόπο έκφρασης και πειραματισμού του και συμβάλλει στην υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του. Το παιχνίδι θα βοηθήσει το παιδί να αφηγηθεί την ιστορία του, να εκφράσει ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και να προσεγγίσει τις όποιες δυσκολίες του. Τα συνήθη θέματα που απασχολούν τα παιδιά αφορούν δυσκολίες προσαρμογής στο σχολείο, προβλήματα συμπεριφοράς, επιθετικότητα, συναισθηματική ανασφάλεια, άγχος, φοβίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολίες στις οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις, διαζύγιο, ασθένεια, απώλεια. Μέσα από την θεραπευτική διαδικασία και την αλληλεπίδραση με τον θεραπευτή το παιδί θα διερευνήσει εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών του, θα μάθει να επιλύει με υγιή τρόπο τα προβλήματά του και θα πειραματιστεί σε νέες μορφές συμπεριφοράς.
Η ψυχολογική στήριξη ανηλίκων λαμβάνει συνήθως χώρα μία φορά την εβδομάδα, και ανά περιπτώσεις ενδέχεται να αυξηθεί η συχνότητα, σε σταθερή ημέρα και ώρα και η διάρκεια της συνεδρίας είναι 50 λεπτά. Προϋποθέτει την ενεργή συνδρομή των γονέων, οι οποίοι συμμετέχουν σε συνεδρίες συμβουλευτικής.
Η Εφηβεία αποτελεί ένα στάδιο ψυχολογικής ανάπτυξης το οποίο χαρακτηρίζεται από μια περίοδο μεγάλων αναπτυξιακών διαδικασιών και αλλαγών. Παρατηρούνται αλλαγές τόσο σε επίπεδο βιοσωματικό όσο και σε ψυχοσυναισθηματικό. Ο έφηβος δείχνει έντονο ενδιαφέρον να ανακαλύψει τον εαυτό του και να ορίσει την ταυτότητα του κυνηγώντας την ανεξαρτησία του. Η διαδρομή αυτή τον φέρνει αντιμέτωπο με διάφορα ερωτήματα και προβληματισμούς σχετικά με το μέλλον του, τις αξίες, τις πεποιθήσεις και τις στάσεις του, την προσωπικότητά του, τις σχέσεις του. Η συμβουλευτική των εφήβων σε ατομικό επίπεδο αποσκοπεί στο να τους βοηθήσει να νιώσουν καλύτερα, να αποδεχθούν τον εαυτό τους, να αναγνωρίσουν τις δυνατότητες αλλά και τα όρια και τις αδυναμίες τους, να αλλάξουν συμπεριφορές που δυσκολεύουν τους ίδιους αλλά και τους γύρω τους, να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να διαχειριστούν δύσκολες και στρεσσογόνες καταστάσεις και να διερευνήσουν διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς τους. Απώτερος στόχος όλων είναι η ψυχική ενδυνάμωση των εφήβων, η προσωπική τους βελτίωση, η ανάπτυξη της ταυτότητά τους και η καλύτερη δυνατή προσαρμογή τους στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και την ενήλικη ζωή.
Μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο, όπου κυριαρχεί ο σεβασμός, το ενδιαφέρον και η χωρίς όρους αποδοχή, ο έφηβος θα νιώσει ασφαλής να διερευνήσει και να επεξεργαστεί όσα τον δυσκολεύουν. Καθώς οι έφηβοι λειτουργούν διαφορετικά από το παιδί, κύριο εργαλείο της συμβουλευτικής διαδικασίας είναι ο λόγος μέσα από τον οποίο ο έφηβος θα αφηγηθεί την ιστορία του, θα εκφράσει ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και θα προσεγγίσει τις όποιες δυσκολίες του με στόχο την υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του. Τα συνήθη θέματα που απασχολούν τους εφήβους αφορούν δυσκολίες στις οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις, συναισθηματικές δυσκολίες (άγχος, φοβίες, κατάθλιψη), δυσκολίες στο σχολικό πλαίσιο, προβλήματα συμπεριφοράς, επιθετικότητα, παραβατικότητα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ψυχοσωματικά προβλήματα, θέματα σεξουαλικότητας, εθισμό στο διαδίκτυο. Μέσα από την θεραπευτική διαδικασία και την αλληλεπίδραση με τον θεραπευτή ο έφηβος θα διερευνήσει εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών του, θα μάθει να επιλύει με υγιή τρόπο τα προβλήματά του, θα διερευνήσει την ταυτότητά του, θα πειραματιστεί με νέες μορφές συμπεριφοράς, θα καλλιεργήσει τις δυνατότητες κα τις ικανότητές του και θα αναπτύξει την αυτονομία του.
Η ψυχολογική στήριξη εφήβων λαμβάνει συνήθως χώρα μία φορά την εβδομάδα σε σταθερή ημέρα και ώρα και η διάρκεια της συνεδρίας είναι 50 λεπτά. Προϋποθέτει την ενεργή συνδρομή των γονέων, οι οποίοι συμμετέχουν σε συνεδρίες συμβουλευτικής.
Η οικογένεια αποτελεί ένα από τα βασικότερα συστήματα αλληλεπίδρασης για κάθε άνθρωπο. Μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν και να αλληλοεπηρεαστούν. Κάθε οικογένεια έχει το δικό της σύστημα αξιών, τους δικούς της ρόλους, τους δικούς της κανόνες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της προσωπικότητας, τις στάσεις και τις συμπεριφορές των μελών της.
Πολλές φορές μέσα στις σχέσεις των μελών μιας οικογένειας δημιουργούνται προβλήματα, δυσκολίες και συγκρούσεις με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η οικογενειακή ισορροπία. Η ανατροφή των παιδιών αποτελεί ένα τέτοιο πεδίο. Οι γρήγοροι και απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, η έλλειψη χρόνου, οι διάφορες αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργίες στις οικογενειακές σχέσεις και οι γονείς να αισθανθούν αβοήθητοι στο γονεικό τους ρόλο.
Η Συμβουλευτική Γονέων αποτελεί μια θεραπευτική διαδικασία η οποία βασίζεται στην ειλικρίνεια, την αποδοχή και το σεβασμό από την μεριά του θεραπευτή. Οι γονείς μέσα στο ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις σκέψεις, τις ανησυχίες, τους φόβους τους αναφορικά με το παιδί και τη μεταξύ τους σχέση με στόχο την υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και την ομαλοποίηση των σχέσεων μέσα στην οικογένεια.
Η συμβουλευτική γονέων μπορεί να λειτουργήσει είτε ανεξάρτητα είτε σε συνδυασμό με την παράλληλη ατομική θεραπεία του παιδιού.
Και στις δύο περιπτώσεις στόχος της συμβουλευτικής γονέων είναι να τους βοηθήσει να αποδεχτούν και να στηρίξουν το παιδί τους αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που βιώνει και κατανοώντας τη συμπεριφορά του αλλά και ανακαλύπτοντας τα δυνατά του σημεία αποδεχόμενοι την ολότητά του. Επίσης, η Συμβουλευτική Γονέων ενισχύει το γονεικό τους ρόλο, συμβάλλει στη μεταξύ τους συνεργασία και βοηθάει τους γονείς να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τις δυσκολίες που προκύπτουν από τις διάφορες καθημερινές καταστάσεις. Με τη βοήθεια του θεραπευτή, οι γονείς γίνονται «μάρτυρες» του τρόπου που τα μέλη της οικογένειας τους επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν, εντοπίζουν πιθανούς δυσλειτουργικούς τρόπους επικοινωνίας και επεξεργάζονται εναλλακτικούς και πιο λειτουργικούς, σεβόμενοι τις ανάγκες της οικογένειας. Συνήθη θέματα που δουλεύονται στη Συμβουλευτική Γονέων αφορούν προβλήματα συμπεριφοράς (ξεσπάσματα θυμού, επιθετικότητα, υπερκινητικότητα) , συναισθηματικές δυσκολίες (άγχος, φοβίες, χαμηλή αυτοπεποίθηση), μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες στις σχέσεις με τους συνομηλίκους, προβλήματα ύπνου και διατροφής, απώλειες, ασθένεια ενός μέλους, διαζύγιο κ.τ.λ.
Η Συμβουλευτική Γονέων ποικίλλει σε συχνότητα. Μπορεί να λαμβάνει χώρα από μία φορά την εβδομάδα έως μία φορά των μήνα ανάλογα με το αίτημα των γονέων, τις ανάγκες της οικογένειας και τη σοβαρότητα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.
Η ένωση δύο ανθρώπων οδηγεί στη δημιουργία ενός νέου ζευγαριού και ουσιαστικά στη δημιουργία και τη δέσμευση ενός νέου συστήματος. Τα μέλη του νέου αυτού συστήματος προετοιμάζονται για νέους ρόλους όπως αυτόν του συζύγου και αργότερα πιθανόν του γονιού, προσπαθούν να διαφοροποιηθούν και να αποχωριστούν τις οικογένειες καταγωγής για να δημιουργήσουν τη δική τους στενή συζυγική σχέση και ταυτότητα, να αναπτύξουν το δικό τους σύστημα επικοινωνίας τόσο μεταξύ τους όσο και με τους σημαντικούς άλλους (συγγενείς, φίλους, συναδέλφους του καθενός), να επαναπροσδιοριστούν και να συμπεριληφθούν οι υποχρεώσεις, οι ανάγκες, οι επιθυμίες, οι στάσεις και τα όρια προκειμένου να φροντιστεί τόσο το ζευγάρι όσο και ο καθένας από τα μέλη του προσωπικά. Επομένως, η ένωση δύο ατόμων αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία αλλαγών, επαναπροσδιορισμών και προσαρμογών που μερικές φορές μπορεί να δυσκολέψει ένα ζευγάρι και να προκαλέσει ανισορροπίες.
Συχνά τα ζευγάρια αναζητούν τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή για να διερευνήσουν τους λόγους που ο αρχικός ενθουσιασμός, τα λόγια αιώνιας αγάπης και ερωτικής λαχτάρας έχουν παραχωρήσει τη θέση τους σε παράπονα, θυμούς, πόνο και αδιέξοδα. Κύριοι λόγοι που ωθούν ένα ζευγάρι σε θεραπεία σχετίζονται με συγκρούσεις γύρω από την εξουσία, την δύναμη, τον έλεγχο, την κατανομή των ρόλων, με σκηνές ζηλοτυπίας, με προβλήματα στην μεταξύ τους επικοινωνία, με προβλήματα στο sex, με δυσκολίες στη διαχείριση κρίσεων, με συμπτωματολογία ενός μέλους. Μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο, όπου το ζευγάρι θα νιώσει ασφάλεια, εμπιστοσύνη και άνευ όρων αποδοχή, τα μέλη του θα μπορέσουν να αφηγηθούν την ιστορία τους, να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και να αναγνωρίσουν και να επεξεργαστούν τις όποιες δυσκολίες. Ο θεραπευτής είναι εκεί για να διερευνήσει μαζί τους τα σχεσιακά δυναμικά μεταξύ του ζευγαριού, καθώς και τις δυσκαμψίες στην επικοινωνία και τη διαπραγμάτευση, να αναζητήσει γεγονότα ζωής που επηρεάζουν την ισορροπία του ζεύγους και να εντοπίσει πιθανές διαφορές σε αξίες, νοήματα, ρόλους και προσδοκίες. Στόχος της θεραπευτικής διαδικασίας είναι να βοηθήσει το ζευγάρι να βρει αποτελεσματικότερες διεξόδους διαπραγμάτευσης, εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας, να το ενθαρρύνει να πειραματιστεί με νέους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων του αναλαμβάνοντας ο καθένας την ευθύνη του, να ενισχύσει τη σιγουριά στις ικανότητές του και να συμβάλλει στο να μάθουν τα μέλη πως να υποστηρίζουν και να ενισχύουν ο ένας τον άλλον.
Στις θεραπείες ζεύγους οι συνεδρίες πραγματοποιούνται με την παρουσία και των δύο συντρόφων και όχι μόνο με τον έναν. Η συχνότητα είναι συνήθως ανά 15μέρες σε σταθερή ώρα και μέρα και η διάρκεια είναι μιάμιση ώρα.
Η επαγγελματική Συμβουλευτική έχει σαν στόχο την σχεδίαση ενός ατομικού σχεδίου δράσης, να σχεδιαστούν δηλαδή οι ενέργειες που χρειάζονται για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής-επαγγελματικής απόφασης καθώς και η κινητοποίηση για την περαιτέρω προσωπική ανάπτυξη. Προϋποθέτει την αξιολόγηση επαγγελματικού προσανατολισμού και ο αριθμός των συναντήσεων και η συχνότητα τους ορίζεται με βάση τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Επίσης, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ατομικό αλλά και σε ομαδικό επίπεδο.
Ενδεικτικά θέματα εργασίας είναι:
- Αποτελεσματική μάθηση και στοχοθέτηση
- Αντιμετώπιση δυσκολιών
- Οργάνωση Χρόνου
- Οργάνωση μελέτης
- Ενίσχυση των δυνατών χαρακτηριστικών προσωπικότητας και ικανοτήτων
- Διαχείριση άγχους και αντιμετώπισής του
Η ψυχολογική Στήριξη Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις κρίνεται πολύ σημαντικό συμπλήρωμα στην φαρμακευτική αγωγή των ασθενών. Το στρες, το άγχος, οι αρνητικές σκέψεις και η κακή διάθεση είναι δυσοίωνοι παράγοντες τόσο για την πρόγνωση της νόσου όσο και για την επιδείνωσή της, γεγονός που καθιστά την ψυχική ηρεμία του πάσχοντος απαραίτητη.
Μέσα σε ένα κλίμα λοιπόν ασφάλειας, εμπιστοσύνης και αποδοχής που προσφέρει η θεραπευτική σχέση, ο ασθενής έχει το χώρο να λάβει σωστή πληροφόρηση, να στηριχθεί, να επεξεργαστεί σκέψεις και συναισθήματα, να αναπτύξει στρατηγικές διαχείρισης του στρες και των αλλαγών, να διαχειριστεί τις νέες καταστάσεις στην ζωή του και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.
Εκτός όμως από τον ασθενή, σημαντικό είναι να παρέχεται Συμβουλευτική και στην οικογένεια που φροντίζει. Η οικογένεια ή οι φροντιστές έρχονται και εκείνοι αντιμέτωποι με νέες-καινούργιες καταστάσεις και δεν γνωρίζουν απαραίτητα πως να φερθούν και τι να κάνουν ώστε να είναι βοηθητικοί. Στόχος λοιπόν της Συμβουλευτικής είναι η οικογένεια να αποκτήσει τον ασφαλή χώρο ώστε να στηριχθεί, να πληροφορηθεί, να κατανοήσει τα ζητήματα της ασθένειας, να εκπαιδευτεί στην νέα κατάσταση, να επεξεργαστεί σκέψεις και συναισθήματα και γενικότερα ασθενής και οικογένεια να συνεχίσουν να επικοινωνούν ανοιχτά και υποστηρικτικά ο ένας για τον άλλον.
Η διαδικασία τόσο της Ψυχολογικής Στήριξης όσο και της Συμβουλευτικής μπορεί να λάβει χώρα και σε ατομικό επίπεδο και σε οικογενειακό-ομαδικό ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν. Η συχνότητα είναι μία φορά την εβδομάδα σε σταθερή μέρα και ώρα και η διάρκεια κυμαίνεται από 50 λεπτά στην ατομική συνεδρία σε 90 λεπτά στην ομαδική ή οικογενειακή.
Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι ένα φαινόμενο αρκετά συχνό που ταλαιπωρεί κυρίως τα παιδιά, και μετέπειτα τους γονείς και τους δασκάλους τους. Διακρίνονται σε δύο κατηγορίες στις:
- Γενικευμένες Μαθησιακές Δυσκολίες.
Και τις
- Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Οι Γενικευμένες Μαθησιακές Δυσκολίες είναι δυσκολίες που όπως προδίδει η λέξη καλύπτουν όλες τις σχολικές ικανότητες (ανάγνωση, γραφή, ορθογραφία, αριθμητικές δεξιότητες), τα παιδιά δηλαδή παρουσιάζουν ελλείψεις σε όλους τους σχολικούς τομείς. Μπορεί να οφείλονται στο νοητικό δυναμικό του παιδιού όπως νοητική στέρηση, σε αναπτυξιακά προβλήματα όπως Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος/ Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα, και σε διάφορες ψυχοκοινωνικές-συναισθηματικές καταστάσεις.
Οι Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες αναφέρονται σε παιδιά που έχουν φυσιολογική ή ανώτερη φυσιολογική νοημοσύνη, ωστόσο, παρουσιάζουν δυσκολίες σε κάποια συγκεκριμένη σχολική ικανότητα. Είναι εγγενείς, δηλαδή από τη γέννηση του παιδιού, και οριστικοποιούνται όταν το παιδί μπαίνει στη μάθηση. Εξελίσσονται με την ανάπτυξη του παιδιού και γι’ αυτό διαφοροποιούνται ως προς τις χαρακτηριστικές δυσχέρειες ανάλογα με την ηλικία. Οι πιο συχνές ειδικές μαθησιακές δυσκολίες είναι η δυσλεξία, η δυσαριθμησία, η δυσγραφία και η δυσπραξία.
Το πρόγραμμα παιδαγωγικής παρέμβασης έχει ως στόχο να καλύψει τις γνωστικές δυσκολίες του κάθε παιδιού, να αυξήσει το μαθησιακό του κίνητρο, να το βοηθήσει να ανταποκριθεί μαθησιακά στις απαιτήσεις του σχολείου, και γενικότερα να βελτιώσει την μαθησιακή εικόνα του παιδιού.
Η διάγνωση των δυσκολιών γίνεται με την βοήθεια πιστοποιημένων διαγνωστικών εργαλείων και η παρέμβαση-αποκατάσταση είναι εξατομικευμένη. Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα μία με δύο φορές την εβδομάδα σε σταθερή ημέρα και ώρα και η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι 50 λεπτά.
Η ψυχολογική αξιολόγηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής διεργασίας. Απευθύνεται τόσο σε παιδιά και εφήβους, όσο και σε ενήλικες. Μέσα από την διερεύνηση, καθορίζεται το νοητικό, συναισθηματικό και κοινωνικό υπόβαθρο του κάθε ατόμου και αποκαλύπτονται οι λειτουργικές αλλά και δυσλειτουργικές πλευρές του ψυχισμού του. Αποσκοπεί στην θέσπιση θεραπευτικών στόχων αλλά και συμβάλει στην εκτίμηση της θεραπευτικής πορείας του ατόμου.
Πραγματοποιείται από εξειδικευμένους ψυχολόγους και συχνά απαιτείται και η πρόσθετη αξιολόγηση και άλλων ειδικοτήτων όπως ψυχιάτρου, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή κλπ.
Η αξιολόγηση πραγματοποιείται σε 2 με 3 συναντήσεις και περιλαμβάνει τις παρακάτω διαδικασίες:
- Γνωριμία με το άτομο ή και την οικογένεια
- Κλινική Συνέντευξη και λήψη ιστορικού
- Αξιολόγηση με την χρήση των κατάλληλων σταθμισμένων δοκιμασιών.
- Επεξεργασία των παραπάνω ευρημάτων από την διεπιστημονική ομάδα και σύνταξη έκθεσης
- Τελική συνάντηση για την αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων και καθορισμός θεραπευτικού πλάνου
Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι μία αξιολόγηση κατάλληλη για άτομα ηλικίας από 14 ετών και άνω (εφήβους, νέους, ενήλικες).
Στόχος της παρέμβασης αυτής είναι να βοηθήσει το άτομο να λάβει τις πρέπουσες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις. Αποσκοπεί στο να βοηθηθεί το άτομο να στοιχειοθετήσει την επαγγελματική του ταυτότητα με βάση τα ενδιαφέροντά του, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, τις ικανότητές του, λαμβάνοντας υπόψιν το οικονομικό-κοινωνικό του υπόβαθρο αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν στην αγορά εργασίας.
Η αξιολόγηση απαιτεί περίπου 3 με 4 συναντήσεις για να πραγματοποιηθεί και περιλαμβάνει τις παρακάτω διαδικασίες:
- Γνωριμία με τους γονείς (εφόσον ο ενδιαφερόμενος είναι κάτω των 18) και το παιδί.
- Λεπτομερή ενημέρωση και παρουσίαση του προγράμματος του επαγγελματικού προσανατολισμού.
- Λήψη βασικών στοιχείων ιστορικού από τους γονείς.
- Προσωπική συνέντευξη με το παιδί.
- Συμπλήρωση ερωτηματολογίων επαγγελματικών ενδιαφερόντων και επαγγελματικών αξιών.
- Αξιολόγηση με την χρήση σταθμισμένων δοκιμασιών των χαρακτηριστικών προσωπικότητας και των γνωστικών ικανοτήτων.
- Επεξεργασία των παραπάνω ευρημάτων από τον σύμβουλο και σύνταξη ατομικής έκθεσης που συνταιριάζει τα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες και την προσωπικότητα του ενδιαφερομένου με πιθανές επαγγελματικές προοπτικές και προτάσεις.
- Τελική συνάντηση με τους γονείς και το παιδί για την παράδοση της έκθεσης και την αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων.