Μπόρα είναι και θα περάσει!

Μπόρα είναι και θα περάσει!

Πριν ένα μήνα, αν μας έλεγε κάποιος, όσα συμβαίνουν τώρα ή θα τον λέγαμε τρελό ή στη καλύτερη περίπτωση θα χαμογελούσαμε  και θα  του λέγαμε ότι έχει ζωηρή φαντασία.

Και όμως η πραγματικότητα ξεπέρασε και τις ταινίες φαντασίας.

24/3/2020 και είμαστε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας. Ενώ περάσαμε το πρώτο στάδιο της άρνησης , που είναι μια φυσιολογική αντίδραση για την αντιμετώπιση του άμεσου σοκ που δεχθήκαμε ( για αυτό και ίσως να ξεχυθήκαμε στο καρναβάλι και στις παραλίες), ήρθε η διαπραγμάτευση της κατάστασης που βιώνουμε, ο θυμός , ο φόβος ,και τελικά η αποδοχή και η προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Είναι δύσκολο για τον άνθρωπο του σήμερα που είχε τη ψευδαίσθηση ότι είναι «Θεός», ότι μπορεί να τα ελέγχει όλα, είτε στην εικόνα του (χειρουργικές επεμβάσεις ώστε να μένουμε πάντα νέοι), είτε σε θέματα τεχνολογίας, ξαφνικά να βρίσκεται μπροστά σε όλο αυτό!!!!

Να συνειδητοποιεί δηλαδή ότι  είναι τρωτός , ότι κινδυνεύει αυτός και τα αγαπημένα του πρόσωπα, ότι κινδυνεύει η οικονομική του κατάσταση.

Είναι ένα δυνατό χαστούκι ….

Ας μείνουμε λοιπόν σπίτι και ας δώσουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να ηρεμήσει , να βάλει σε μια σειρά τα γεγονότα και με ψυχραιμία να πράξει αυτά που οφείλει.

Χρειάζεται να θυμόμαστε όμως ότι σε τέτοιες περιπτώσεις που μας τρομάζουν, έχουμε την τάση ή να τις μεγαλοποιούμε ή να τις εκμηδενίζουμε, ώστε να μπορέσουμε να τις αντέξουμε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ή να πούμε «σε μένα δε μπορεί να συμβεί» ή «σε εμένα σίγουρα θα συμβεί». Τέτοιες ακραίες στάσεις δεν βοηθάνε και  δημιουργούν μη ρεαλιστικές σκέψεις που συνήθως προδικάζουν το μέλλον. 

Στη παρούσα φάση , παίζουν και τα δυο σενάρια και επειδή αν ακολουθήσουμε μόνο μια από τις άνωθεν στάσεις, θα θέσουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας  και τους γύρω μας  για αυτό ας διατηρήσουμε την ισορροπία στη σκέψη μας και ας προσαρμοστούμε στις οδηγίες των ειδικών!!!!!

Μπόρα είναι και θα περάσει!

Leave a Reply