Κορωνοϊός και Στρες

Κορωνοϊός και Στρες

Η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε και στην χώρα μας και δυστυχώς είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Στη θέα όσων έχει προκαλέσει και στη σκέψη τι ακόμα μπορεί να προξενήσει γεννιέται η αβεβαιότητα και ακολουθεί το άγχος.

Όλοι ανησυχούμε για τη δική μας υγεία και των αγαπημένων μας προσώπων.

Πολλοί θα έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να βάζει το θερμόμετρο για να βεβαιωθούμε για τη θερμοκρασία του σώματος μας.

Σκέψεις όπως «θα αρρωστήσω» ή «θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα» ή «πότε θα τελειώσει αυτό» ή «τι θα ακολουθήσει μετά»;μας κατακλύζουν και μας δημιουργούν στρες.

Κάθε φορά που μπορεί να υπάρξει μια απειλή, τότε συμβαίνουν κάποιες βιοχημικές μεταβολές (οι ορμόνες του stress), που μας ενδυναμώνουν, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη κατάσταση. Όταν όμως το άγχος εξακολουθεί να υπάρχει για μεγάλο διάστημα, τότε μετέρχονται ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Με ένα χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα είμαστε ευάλωτοι σε ασθένειες και κατά επέκταση και στον ιό του κορωνοϊού.

Όσο σημαντικό λοιπόν είναι να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης της εξάπλωσης του ιού, το ίδιο  σημαντικό είναι να μεριμνούμε και για την διατήρηση της ψυχικής μας υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ), τονίζει ότι οφείλουμε να προστατευόμαστε από το στρες, όπως ακριβώς προστατεύουμε και τη σωματική μας υγεία.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος και το φόβο μας;

  • Μιλήστε για τα συναισθήματά σας. Επικοινωνήστε μέσω του τηλεφώνου ή κάντε βιντεοκλήσεις.
  • Αποφύγετε να παρακολουθείτε συνέχεια τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και φροντίστε να ενημερώνεστε από έγκυρες επιστημονικές πηγές.
  • Να θέσετε ένα καθημερινό πρόγραμμα που αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε σταθερότητα και αίσθημα ασφάλειας.
  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή με φρούτα και άφθονο νερό. Μη καταναλώνετε αλκοόλ ή καπνό.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας και την εμφάνιση σας, σαν να βγαίνατε έξω και ας μένετε στο σπίτι.
  • Ακούστε μουσική. Η μουσική συντελεί στη μείωση του άγχους και στην διατήρηση της καλής διάθεσης.
  • Αποδεχθείτε τη κατάσταση και δεσμευτείτε να πράξετε όσα πρέπει.
  • Ασχοληθείτε με τα χόμπυ σας ή με πράγματα που θέλατε να κάνατε και δεν είχατε χρόνο. Συγγραφή, διάβασμα, μουσική, μαγειρική,μελέτη μιας ξένης γλώσσας, παιχνίδια επιτραπέζια και γενικά ο,τι σας ευχαριστεί.

Τέλος, ας έχουμε στο νου μας ότι με ψυχραιμία και επιμονή η πανδημία θα αντιμετωπιστεί και μπορούμε όλοι να έρθουμε πιο κοντά για να τη νικήσουμε. Ίσως είναι μια ευκαιρία να ανθίσουν οι αξίες του σεβασμού, της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.

Οφείλουμε να μη ξεχάσουμε να ζούμε και να ονειρευόμαστε για το καλύτερο!

Leave a Reply