Ένα διαφορετικό Πάσχα

Ένα διαφορετικό Πάσχα

Ένα διαφορετικό Πάσχα είναι – για τους νεότερους τουλάχιστον – αυτό που θα γιορτάσουμε φέτος, μιας και δεν είναι η πρώτη φορά για τους πιο μεγαλύτερους, που έχει θαμπωθεί από σκοτάδι μια γιορτή.

Μέσα στη πορεία των χρόνων, η ανθρωπότητα έχει περάσει διάφορες δοκιμασίες  όπως την περίοδο της ελονοσίας, την κατοχή, που έριξαν σκιά και δεν επέτρεψαν τον εορτασμό του Πάσχα, όπως του αρμόζει με ξεφάντωμα και χαρά.

Ας έρθουμε στο σήμερα όμως και στην εποχή του covid-19 που επιτάσσει μια σειρά μέτρων και κατά επέκταση επηρεάζει και την εορτή , αφού υπάρχει αποχή από τις ιερές ακολουθίες , οι συναθροίσεις, οι σούβλες, οι μεγάλες παρέες απαγορεύονται, μένουμε σπίτι και δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε στην περιφέρεια.

Μια σειρά από αλλαγές, δηλαδή στο τρόπο που έχουμε προγραμματιστεί να τελούμε τη συγκεκριμένη γιορτή.

Βέβαια , αυτό δεν είναι υποχρεωτικά κακό!!

Φέτος για παράδειγμα, κάποιοι είναι τυχεροί, θα γλυτώσουν τους έντονους διαπληκτισμούς που προκύπτουν στο οικογενειακό τραπέζι ή τους τσακωμούς και τα δάκρυα  για την επίσκεψη στη «κακιά» πεθερά ή γενικά  ένα εορτασμό που δεν ήθελαν, τόσα χρόνια αλλά που δεν είχαν τη δύναμη να αντισταθούν σ΄ αυτό.

Το ερώτημα μου βέβαια, είναι τώρα θα γιορτάσουν , θα αφεθούν στη χαρά ή θα βρουν ένα άλλο λόγο πάλι για τσακωμό και για να στερηθούν την ευτυχία που τους αξίζει;

Μπορεί φέτος πολλά να είναι διαφορετικά αλλά μπορούμε πάλι να γιορτάσουμε, μεν αλλότροπα, αλλά μπορούμε…

Ο άνθρωπος έχει τη δύναμη και τη δημιουργικότητα να βρει άλλους τρόπους…

Δεν ξέρω αν η ανάσταση γίνει στα μπαλκόνια μας, ακούγοντας τις καμπάνες, αν φάμε μαζί με τους αγαπημένους μας, που αντί να κάθονται δίπλα μας, τώρα θα  τους βλέπουμε από την οθόνη στο λαπτοπ, δεν ξέρω τι θα επιλέξει ο καθένας μας, άλλωστε αυτό είναι υπόθεση προσωπική!

Αυτό που ξέρω είναι ότι ο άνθρωπος μπορεί να βρει τρόπους!! Όπως είχε πει και ο Δαρβίνος «δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές».

Το νόημα της Αναστάσεως στην συμβολική της μορφή αντανακλάται σε κάθε πτυχή της ζωής.  Δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς το προσωπικό του σταυρό και την λύτρωση του. Ζωή χωρίς αγώνα και επιτυχία μάλλον δεν υπάρχει. Χωρίς θύελλες δεν προχωράει η ζωή, ούτε μπορεί να καθαρίσει αλλιώς το τοπίο.

Η φετινή Ανάσταση είναι αλλιώτικη, στολισμένη με πένθος για τα θύματα του κορωνοϊού και του φόβου, αλλά όπως έλεγε και  ο Οράτιος: «προσπαθώ να υποτάσσω τις περιστάσεις στον εαυτό μου και όχι τον εαυτό μου στις περιστάσεις». Όλα είναι θέμα οπτικής και διάθεσης, λοιπόν.

Η όποια πίστη έχει ο καθένας μας, οι αγαπημένοι μας, όλα αυτά είναι αρχικά μέσα μας, τα κουβαλάμε και δε μπορεί κανείς να μας τα στερήσει.

Οι καλύτερες μέρες θα έρθουν και θα γιορτάσουμε, όπως ξέρουμε πάλι. Μέχρι τότε όμως, ας διασκεδάσουμε και ας χαρούμε διαφορετικά…

Καλό Πάσχα, με Υγεία!!!… 

Leave a Reply